Şubat 05, 2012

REGL


Bilmem farkında mısın, regl kendiliğinden olur. Rahmi olan insanlarda ve bazı hayvanlarda görülür. Köpeklerin regl oldukları zaman kanları oraya buraya damlatarak rahat rahat dolaşabildiklerini duymuştum. Oysa bir de biz düşünen insanlara bak, ortalama ayda bir elimizde olmadan akan kanımızı göstermemek için kendimizi paralıyor, içimizde tamponlarla ya da bacak aramızda kaşındıran, hışırdayan pedlerle yazın 40 derece sıcağında geziyoruz. Üstüne bir de kalabalık içinde otururken pedimizi ya da tamponumuzu değiştirmeye giderken bunu erk-eklerden gizleyerek yapmalıyız. Çünkü regl olmak ayıp. Çünkü kadın olmak ayıp.

Hadi kanımızı öyle geldiği gibi akıtmayalım. Ne kadar hijyenik olurdu olduğu gibi bacaklardan süzülüp akması bilmiyorum. Mesele bu değil zaten. 

Ayıp sayılan bu dönemi geçirdiğimiz sıralarda beyaz ve/ya dar pantolon giyemeyiz çünkü öyle yaptığımızda pedimiz belli olabilir ya da kan dışarıya minik bir damla şeklinde çıkabilir ve bunu sana göstermemeliyiz. Kanımızı gizlemeli ve hiç orda değilmiş gibi davranmamız gerekir. Bu yüzdendir ki ped üreticilerinden bir tanesi şimdi de kokuyu yok eden bir ped çıkarmış. Ne güzel hizmet! Bu ped sayesinde görüntüyü gizlemiş başarılı kişiler bu ayıp kanlarını herkesten saklayabilecekler ve tamamen yokmuş gibi davranabilecekler!

İnsanları kendi bedenlerine yabancılaştıran bu alışkanlıklar, öğretilenler üstümüze karabasan gibi çöküp içimizi ve yaşam alanlarımızı daraltmakta son derece başarılıdır. Kadın olmak da regl olmak da ayıp değildir. Bu sınırlardan ne kadar kurtulabilirsek o kadar kar canım okuyanlar.

En azından pedlerimizi ve tamponlarımızı ayıbımızı temizlemek için kullandığımız şeylermiş gibi saklamaktan vazgeçelim. En azından..

6 yorum:

Luciana dedi ki...

Bir de "hastalanmak", "kirlenmek" demiyorlar mı !?

Samsun (Atakum) İğne Deliği Gençlik Merkezi koordinatörünün odasına ilk gittiğimde şu dikkatimi çekmişti: masada hiç açılmamış 8li? bir ped paketi vardı ve çok hoşuma gitti. Bazen onunla oynuyorlar, top yapılmış kağıt gibi birbirlerine fırlatıyorlar, bir şey dinlerken ucu tutulan bir kağıt gibi, kalem gibi ona dokunup dinliyorlar/konuşuyorlar. Güzel.

Adsız dedi ki...

Kimse ayıp olduğunu söylemiyor zaten. Sadece iğrenç olduğunu düşünüyoruz. "Bacağımdan kan damlıyye, negzel, gurur duyuyorum, trololo" ruh halinden tiksiniyoruz. Ha bir de kadınların sürekli regl muhabbeti yapması da bir garip. Toplumsal baskıya karşı koymak için resmen yıllardır erkeklere toplumsal baskı yapar oldunuz : "Kanıyoruz biz! Bize saygı duyun!". Gereksiz...

İstanbul istasyon dedi ki...

yasadıgımız toplum bıraz muhafazakar ve tutucu , bu yuzden senı anlamaları bıraz zor bence , tabıkı ayıp degıl , utanılacak bırsey degıl bu , elınde olmadan ıstem dısı gerceklesen bır olay , acıksası boyle yureklıce yazdıgın ıcın senı kutluyorum...

gizemtas dedi ki...

Euslémme de Amisos, ne güzel koordinatörlükmüş o öyle:) Her yer öyle olsaydı, ben de böyle bir yazı yazmaya hiç gerek duymasaydım.

Adsız, neden iğrenç olsun. Zaten kanımıza parmak banıp yalıyalım demiyorum. Sadece regl olduğum belli olmasın diye özenle kıyafet seçmeler, pedi nereye saklayacağımı bilemeden yamuk yumuk tuvalete koşturmalardan ben kendi adıma çok sıkıldım. bunları bana yaptıran birilerinin bana reglin ayıp olduğunu söylemesi. cinsiyeti üzerinden kimseye saygı duyulması gerektiğini asla düşünmüyorum. Bence de gereksiz.

serhat dal, çok teşekkür ederim. umarım insanlar yavaş yavaş daha fazla anlamaya başlayacak.

mariaPuder dedi ki...

okulda pedi kimse görmeden çantadan alacağız da aldıktan sonra neremize tıkıştıracağız da, aman "kuzum arkama bakar mısın" larla uğraşacağız diye az canımız çıkmadı. helal olsun..

Adsız dedi ki...

Kadinlar kendi aralarinda utanip birbirlerini etkiliyorlar bu regl muhabbetinde. Erkegin bu konu uzerine soyleyecek sozu bile yok, zira devlet sirri gibi gizlenip kadinlar arasi ozel bir dille konusulan seylerden biri kendisi. Karsimdaki kadin regl zamaninda olsa ne olmasa ne? Cok cok tatli birseyler alinir, birliktelik dusuncesi varsa ertelenirdi yani.